Vor să fie lideri comunitari cu acte în regulă

Vor să fie lideri comunitari cu acte în regulă

42 de persoane din grupuri subreprezentate, persoane cu dizabilități, femei, minorități etnice și alte grupe defavorizate, care de obicei pe motive de sănătate, apartenență la anumite grupuri sociale, etnice și de gen nu au posibilitatea să se manifeste plenar în viața politică a țării au finalizat un curs complex de instruire în cadrul programului Centrului CONTACT „Academia Liderului Comunitar”.

În acest an, Academia Liderului Comunitar este la cea de a 3-a ediție, specială,  și se concentrează pe consolidarea capacităților și a abilităților de depășire a barierelor în participarea politică pentru candidați din grupuri subreprezentate la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Ce spun participanții/tele despre Academia Liderului Comunitar, ediția 3:

Elena Medvițchi: Când m-am înregistrat la instruiri intenționam să candidez în calitate de consilieră, dar am prins curaj și candidez și ca primară. Un om bine informat este mai greu de manipulat și e pregătit pentru a-și atinge scopurile. Acum știu și pot planifica un calendar electoral, pentru a face tot la timp și după cerințe. Voi forma echipa de consilieri conform cerințelor 40/60%.”

Alexandra Socol: „Cunoștințele acumulate la instruirile organizate de Academie în domeniul alegerilor locale din 5 noiembrie 2023 le voi aplica pentru a-mi înainta candidatura de consilieră în Consiliul Local.  Voi distribui informația și consulta și alți locuitori privind corectitudinea alegerilor locale.”

Natalia Bargan: Cunoștințele obținute în cadrul instruirii mă ajută în procesul de constituire a echipei de campanie electorală și de distribuire a sarcinilor pentru a obține rezultate. De asemenea, informez locuitorii din comunitate despre drepturile și responsabilitățile aleșilor locali, ca să nu fie manipulați cu promisiuni ce nu le vor intra în atribuție. Această instruire mi-a oferit multe cunoștințe noi, dar și o dorință de a dezvolta localitatea în care trăiesc.

Roman Andriiv: Cunoștințele acumulate în cadrul  Academiei Liderului Comunitar le voi utiliza în procesul monitorizării alegerilor din localitatea de baștină, pentru a asigura o campanie electorală corectă și echitabilă.”

Cursul de instruire în cadrul Academiei a durat 4 zile și a oferit participanților/telor informații despre administrația publică locală, legislația electorală, managementul campaniilor electorale dar și comunicarea cu alegătorii. Sesiunile de instruire au fost moderate de  experți și formatori cu experiență în domeniile administrației publice, tehnologiilor electorale, comunicării publice, egalității de gen și drepturilor omului, legislației electorale etc.

Instruirile au fost realizate în cadrul proiectului Centrului CONTACT „Academia Liderului Comunitar”. Proiectul este susținut financiar de Fundația Est-Europeană din resursele oferite de Suedia.